İSTANBUL İMPLANT VE ZİRKONYUM FİYATLARI | İSTANBUL İMPLANT FİYATLARI
Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

ESTHETISCHE EN COSMETISCHE TANDARTS

Facings, Veneers en Schildjes

Het aanbrengen van facings is een cosmetische ingreep die het uiterlijk van uw gebit verfraait. Heeft u een spleetje tussen uw tanden, een afgebroken tand, scheefstaande tanden of sterk verkleurde tanden? Na het aanbrengen van corrigerende facings lacht u de wereld weer stralend toe!

Wat is een facing?

Een facingbehandeling is een ingreep waarbij een corrigerend laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet, of een schildje van porselein op de aangetaste tand wordt geplakt.

Hoe ziet de behandeling van een facing eruit?

De kleurkeuze

Samen met uw behandelend tandarts wordt de kleur van uw facing bepaald. Uw tanden en kiezen worden " gewit" in de gewenste kleur. Vervolgens wordt uw facing in deze kleur vervaardigd in het tandtechnisch laboratorium.

 

Het afslijpen van de tand bij porseleinen facings

Een porseleinen facing is minimaal een halve millimeter dik.

Uw tandarts moet voor het aanbrengen van porseleinen facings dan ook in de meeste gevallen een laagje glazuur afslijpen om ruimte te maken voor de facing.

 

De tanden modelleren bij facings van composiet

Waar nodig slijpt de tandarts een dun laagje van het oppervlak van uw tand af om voldoende ruimte te maken voor de facing. Hiermee behouden uw tanden gelijke dikte.

 

De facings vastplakken

Voor het aanbrengen van de facings op uw tanden, behandelt de tandarts uw tanden met een zuur ter voorbereiding van het opbrengen van een hechtlaag. De facings worden vervolgens op de aangebrachte hechtlaag vast geplakt.

 

Eigenschappen van een facing

Een facing voelt aan als een eigen tand. U kunt alles eten en drinken. Nagelbijten of kauwen op pennen is vanwege de hardheid hiervan, niet aan te bevelen.

 

Waar worden facings van gemaakt?

Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Een facing van porselein is minder gevoelig voor aanslag op het oppervlak, maar wel kostbaarder. Ook is het resultaat minder voorspelbaar en is de ingreep op de tand groter (het afslijpen van glazuur). Een facing van composiet heeft een voorspelbaar resultaat, vraagt een minder grote ingreep op de tand en is voordeliger. Het blijvende effect is minder duurzaam.

 

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal of zirkonium met een laagje porselein dat precies past over de afgeslepen tand of kies. Dit kapje wordt op de afgeslepen tand of kies vastgelijmd. Met een kroon krijgt een tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en kleur weer terug.

Wat is een kroon?

Een kroon biedt een goede oplossing bij:

  • Onvoldoende draagvlak voor de vulling van een tand of kies door bijvoorbeeld tandbederf.
  • Het versterken van een tand of kies.
  • Het plaatsen van een implantaat.
  • Een esthetische verbetering van de tand of kies, bijvoorbeeld verkleuringen, afgebroken of slecht gevormde tanden.
  • Het herstellen van tanden of kiezen na beschadiging door een ongeval.

 

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit drie of meer kronen die ? op minimaal twee pijlers geplaatst ? de open ruimte tussen één of meer ontbrekende tanden of kiezen in uw gebit vervangen. Zie de afbeelding:

 Een kronen  kroon  Wat is een kroon?

  1. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlers: implantaten of afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte, ontstaan door de ontbrekende elementen.
  2. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die?
  3. Op de pijlers en de open ruimte passen.

 

Een brug biedt een goede oplossing bij:

  • Tekort aan kauwvlak.
  • Het voorkomen van scheefstand van tanden en kiezen door ontstane open ruimte.*
  • Esthetische verbetering van het gebit.

*Bij het ontbreken van tanden of kiezen in het gebit, kunnen aanwezige tanden en kiezen in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien wat scheefstand veroorzaakt.

 

Soorten brugelementen

Standaard brug

Een brug waarbij de pijlers aan weerszijden van de ontbrekende tand of kies staan.

Vrij eindigende of zwevende brug

Een brug waarbij de pijler aan één zijde van de ontbrekende tand of kies staat.

Etsbrug

Een brug die door middel van metalen plaatjes met een speciaal cement aan de binnenzijde van de tand wordt geplakt. De etsbrug wordt meestal gekozen als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld in afwachting van implantaten. Voor een etsbrug hoeven de tanden waaraan de brug wordt bevestigd nauwelijks te worden afgeslepen. Een ander groot voordeel is dat er geen gebitsbeschadiging wordt veroorzaakt bij het verwijderen van de etsbrug.

 

Welk materiaal is het meest geschikt voor kronen en brugelementen?

Een perfecte tandvervanging heeft de kwaliteit van een natuurlijke tand of kies. Dit wil zeggen dat het element licht doorlatend is, een natuurlijke tandkleur heeft en extreem hard is. Naast de biologische verdraagzaamheid is de juiste kroon ook allergie-vrij.

Een goede kroon of brug wordt meestal opgebouwd uit een basis van metaal (chroom / kobalt) met een afdeklaag van tandkleurig porselein (drie maal gebakken) en glazuur. Ook in Nederland is dit de meest gebruikte samenstelling om een kroon uit op te bouwen.

Metaal keramische kronen voldoen naar onze standaard niet aan bovenstaande eigenschappen en eisen. Massieve keramische kronen en bruggen van het keramische zirkonium zijn wel geschikt. Deze geven het meest mooie en natuurlijke resultaat. Onze tandarts adviseert u op basis van uw wensen en uw gebit over het beste materiaal.

 

Het plaatsen van kronen en brugelementen

Afslijpen van tand of kies

Afslijpen van tand of kies

Er wordt een deel van de tand of kies afgeslepen om voldoende ruimte te scheppen voor het plaatsen van de kroon of het brugelement.

 

 

Maken van afdrukken

Met een soepele, rubberachtige substantie wordt een afruk van (een gedeelte van) de kaak gemaakt. In deze afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium gips gegoten. Op basis van dit gipsmodel wordt uw kroon of brugelement gemaakt. Met een beetregistratie wordt bepaald hoe de stand van de boven- en onderkaak zich tot elkaar verhoudt.

 

Kleurbepaling

Samen met uw tandarts neemt u een besluit over de kleur van uw kroon of brugelement. De kroon of brug dient zoveel mogelijk op uw natuurlijke gebitskleur te lijken, zodat deze samenvalt met uw eigen tanden en kiezen. Zirkonium heeft - voor het bakken ? een hagelwitte onderlaag die naar wens kan worden aangepast. Hierdoor ontstaat er geen donkere metaalkleurige rand langs het tandvlees.

 

Noodkroon

Ter bescherming van uw afgeslepen tand of kies wordt er voor enkele dagen een noodkroon geplaatst. Een noodkroon is kwetsbaar en niet berekend op het eten van harde producten.

Bevestigen van kroon of brugelement

 

Bevestigen van kroon of brugelement

Tenslotte wordt uw kroon of brugelement gepast en vastgezet op de afgeslepen tand of kies. Hiervoor wordt aan de binnenzijde van de kroon of het brugelement een snelhardend cement aangebracht. De kroon of brug wordt vervolgens op zijn plaats geschoven en stevig vastgezet.

 

Onderhoud van kronen en brugelementen

Voor het behoud van uw kroon of brug is dagelijkse mondhygiëne zeer belangrijk!

Het tandvlees rond de kroon of brug moet zorgvuldig schoon worden gehouden, omdat - vooral bij de randen rond kroon of brug - gemakkelijk tandplaque kan ontstaan.

Wij plaatsen in onze klinieken kwalitatief goede, duurzame kronen en brugelementen, bestand tegen buig- en bijtkracht. Bij een goede mondhygiëne kunt u rekenen op een zeer lange levensduur van uw kroon of brugelement.

Vergoeding door uw verzekering

Vergoedingen voor kronen en brugelementen verschillen per verzekeraar en aanvullende verzekering. Neem contact op met uw verzekeraar om uw mogelijkheden na te gaan!

 

Belastingaftrek voor de onkosten van kronen en brugelementen

De kosten voor het plaatsen van kronen en brugelementen zijn momenteel nog steeds aftrekbaar bij de belasting.

 

Het plaatsen van implantaten

Het Implantaat is een revolutionaire uitvinding die het leed van los zittende protheses en slinkend kaakbot tot het verleden laat behoren. Daarnaast is het plaatsen van een implantaat een goede oplossing bij het ontbreken van één of meer tanden en/of kiezen: met behulp van een implantaat kunnen kronen of bruggen worden geplaatst, wat voor de drager aanvoelt als eigen tanden of kiezen.

 

Wat is een implantaat?

Wat is een implantaat?

Een implantaat dient als vervanging voor een afwezige tand of kieswortel en wordt als schroef in de kaak bevestigd. Een implantaat wordt gemaakt van Titanium, een duurzaam en lichaamsvriendelijk materiaal. Na het plaatsen van een implantaat groeit dit vast in de kaak, waarna er een kroon, een brug* of een klikgebit* (klikprothese) op kan worden bevestigd.

*Bij meerdere implantaten

 

Wanneer kiest u voor een implantaat?

Bij het ontbreken van een tand of kies

Bij het ontbreken van één tand of kies is een implantaat een elegante oplossing waarbij met het plaatsen van een implantaat met een porselein kroon (van metaal of zirkonium) het aanzicht van het gebit wordt hersteld en het behoud van het kaakbot wordt gewaarborgd.

Het plaatsen van een brug implantaat

Bij het ontbreken van enkele tanden of kiezen

Bij het ontbreken van meerdere tanden of kiezen, kunnen één of meer implantaten worden geplaatst als basis voor een brug met kronen. Een brug is niet uitneembaar en vervangt de ontbrekende tanden of kiezen. 

Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen

Bij het ontbreken van het volledige gebit, kunnen implantaten worden geplaatst, waarop vaste kronen (bruggen) of een uitneembare klikgebit (klikprothese) kan worden bevestigd.

Wat zijn de voorwaarden voor het kunnen plaatsen van implantaten?

Implantaten kunnen in principe bij iedereen met een leeftijd ouder dan 18 jaar worden geplaatst met:

  • Een goede gezondheid.
  • Een goed onderhouden schoon gebit.
  • Volgroeid kaakbot.
  • Dik en gezond kaakbot voor een stevige verankering van het implantaat.
  • Gezond tandvlees. (zo niet, moet dit vooraf worden behandeld)
  • Een goede mondhygiëne: roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelig effect op implantaten.

Het verloop van de behandeling

  • U krijgt een recept voor Antibiotica en pijnstillende ontstekingsremmer.
  • U begint de dag voorafgaand aan de ingreep met de inname van Antibiotica.
  • U begint kort voor de ingreep met de inname van de pijnstillende ontstekingsremmer.
  • De omgeving van uw mond wordt steriel afgedekt.
  • U wordt lokaal verdoofd.
  • Op de plaats waar het implantaat wordt bevestigd, wordt het tandvlees los gemaakt.
  • In het kaakbot wordt een gaatje geboord.
  • In dit gaatje wordt een implantaat geschroefd.
  • Het tandvlees wordt gehecht.
  • Na een goede hechting wordt de opbouw voor een kroon, brug of klikgebit geplaatst.
  • In een periode van ongeveer drie maanden hecht het implantaat zich goed aan het kaakbot.
  • U kunt tijdens deze periode een eventuele bestaande gebitsprothese blijven dragen
  • Nu kan de kroon, brug of klikgebit worden bevestigd.

Bijzonderheden en Nazorg

  • U kunt na de ingreep een aantal dagen pijnklachten ervaren. Deze pijn komt vanuit het tandvlees en kan worden verlicht met de pijnstillers die u zijn verstrekt.
  • Een goede mondhygiëne en periodieke controle door uw tandarts zijn noodzakelijk voor een goed onderhoud van de implantaten.
  • Roken en overmatig alcoholgebruik kunt u beter vermijden om de levensduur van uw implantaten te verlengen.